De geur van een sigaar.

3 maart 2021
Ik fiets aan het eind van de middag richting de Marco Pololaan in Utrecht. Elke woensdag organiseert Doen en Laten daar een gezamenlijke maaltijd. Vanaf deze maand eet daar elke eerste woensdag van de maand mee. Ik heb er zin in. Even een avondje niet koken, geen kinderen naar bed brengen of rotzooi opruimen thuis als de kinderen klaar zijn met eten.
Ik ben in gedachten verzonken als er een auto langs rijdt. Het raam staat open en ik ruik een sigaar. De auto is een stationwagen en meteen ben ik terug op de Europalaan. Ik had daar af en toe een klant, die had ook zo een auto en hij rookte sigaren.
Ik besef me wat er in mijn hoofd gebeurt en ik probeer het te voelen. Een kort moment voel ik me vies en zie mezelf half naakt op de achterbank zitten. Daarna begin ik te lachen, ik had een keertje mijn etui met condooms en zakdoekjes in de auto laten liggen. Stel je voor dat zijn vrouw dat vindt!
Ik besef me ineens iets heel moois. Er zijn nog zoveel geuren te ruiken die emoties bij me op zullen roepen. En ik mag het allemaal voelen. Dat is wat ik doe, ik voel het en ik ga verder. De heftigheid van zulke situaties is minder geworden en het overspoelt me niet.
Dan denk aan het luchtje wat mijn vader altijd droeg. Wat zou dat met me doen? Ik probeer te voelen, maar het is er niet, want ik ruik het niet. Andere vertrouwde mannen aftershave heb ik al uitgeprobeerd. Rode Joop, want draagt mijn oom. Boss botteld, Davidoff cool water, enz. Wel apart dat dat geen beelden van klanten oproept.
Ik heb een tijdje moeite gehad met mijn vloeibare wasmiddel voor de witte was. De geur doet me denken aan de speed die ik destijds shotte. Het bracht me een paar keer terug naar plekken in gedachten waar ik absoluut niet wou zijn. Ik heb geen goede herinneringen aan die periode.
Inmiddels is dat voorbij en kan ik mijn witte was wassen zonder problemen. Ik gebruik nog steeds hetzelfde wasmiddel. Ik ben sinds 15 november gestopt met roken en daardoor is mijn reukvermogen een stuk beter geworden.
Ik kijk uit naar alle geuren die ik opnieuw mag ontdekken. Ik kijk uit naar alles wat ik daardoor mag voelen. Ik kijk uit naar het voelen, hoe mooi is dat? Herstel blijft een prachtig iets!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.